Ha kicsi a kert, a salgó polc segít

Salgó polc

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy kicsi a kertjük, illetve, ha nem is kicsi, akkor az a baj, hogy a kert jelentős részét elfoglalják a növények. Amikor viszont van elegendő szabad területünk, akkor le kell mondani sok olyan növényről, amit szívesen ültetnénk még a kertünkbe. Éppen ezekre a gyakori problémákra lehet kitűnő megoldás néhány salgó polc vagy akár egy egész polcrendszer.

Talán így elsőre furcsán hangzik, de mivel a kertünk alapterületén nem egykönnyen tudunk változtatni, ezért érdemes vertikálisan megnövelni a teret. A garázs, a fészer, a kerítés, vagy akár a házfal mellé is felállíthatunk salgó polcokat, amiket teherbírásuknak, és az időjárási viszonyokkal szembeni kitűnő ellenálló képességüknek köszönhetően, akár a szabadban is nyugodtan telerakhatunk növényekkel és virágokkal. Az is segítségünkre lehet, ha a hasonló gondozást igénylő növényeket egy polcra rendezzük.

Így bármikor készíthetünk magunknak például egy impozáns fűszerkertet, és ha el akarjuk takarni a polcszerkezetet, csupán néhány futónövényre van szükségünk. A legalsó polc vagy polcok alá pedig elhelyezhetjük a szerszámainkat, kerti eszközeinket, hogy mindig kéznél legyenek.

A kerítés mellett elhelyezve pedig akár a nem kívánt belátást is meg tudjuk gátolni ezzel a megoldással, hogy megnöveljük a privát szféránkat. Ennek a gondolatnak a vonalán haladva használhatjuk a kert bármely területén térelválasztó falként is.

Kialakíthatunk belőle egy impozáns kapubejárót, de akár egy gyönyörű szőlőlugast, vagy játszósarkot is a gyerekeknek. Gyorsan fejlődő futónövényekkel, ha időben kiültetjük őket, nyárra már tökéletes árnyékoló is válhat belőle, és nekünk csak szüretelni kell róla a friss, egészséges, saját termesztésű paradicsomot, zöldborsót, vagy epret. Így, ha valóban bio zöldséget és gyümölcsöt akarunk, biztosak lehetünk benne, hogy amit megeszünk az vegyszer mentes. A polcokra szintén tehetünk rengeteg növényt, de néhány polcot szabadon hagyhatunk a gyerekek játékainak, vagy az innivalónak, hogy a nagy melegekben se felejtsenek el rendszeresen inni. Bárhol találjunk is helyet a salgó polc számára biztos, hogy látványos és egyedi eleme lesz a kertünknek.

Ha van a kertben olyasmi, ami nem túl dekoratív, egy üres házfal, vagy a komposzt láda, amit nem szeretnénk, hogy folyamatosan szem előtt legyen, ezzel a módszerrel könnyedén eltakarhatjuk. Nem csak hogy nem kell többet néznünk azt amit nem szeretnénk, de helyette kapunk egy gyönyörű virágzuhatagot, ha például virágzó futókkal ültetjük tele. A kerti grillező mellett is hasznos szerephez juthat, mert így kéznél lesznek a friss fűszerek, és a tányérok, evőeszközök is kényelmesen elférnek rajta. De ha van egy házőrzőnk, akitől féltjük a finom falatokat, így biztonságos magasságba helyezhetőek a húsok.

Olyan helyekre is kitűnő megoldás, ahol nincs kert. Előterekbe, kapubejárókba, ahol van elegendő fény, kellemes hangulatot varázsolhatunk. Így, ha panelházban lakunk, akkor sem kell lemondanunk a zöld növények látványáról, és talán a lakóközösséget is összekovácsolja kicsit. Nincs szükség költséges beruházásra, és a házból bárki vihet le növényt. Ha nem akarunk növényekre költeni, elegendő lehet, ha elültetünk egy-két babszemet, és aztán csak figyelnünk kell nap mint nap a fejlődését. Ebbe akár a gyerekeket is bevonhatjuk, és lehet az ő feladatuk a locsolás is. Így rövid idő alatt, minimális pénz és idő ráfordításával szép és hangulatos helyiségbe léphetünk be, amikor hazaérünk.

 

A salgó polcok hatalmas előnye a fa szerkezetekkel szemben, hogy nem igényel különösebb ápolást, mégis hosszú évekig jó szolgálatot fog tenni nekünk.

Amikor megunjuk, akkor pedig percek alatt lehet szétszedni és kis helyen tárolni, főként a csavarmentes változatot. Így ha télen például nem szeretnénk egy üres polcot nézni, akkor sem kell hosszú idő alatt kitekergetni a rengeteg csavart, garantálva magunknak néhány napra a hát és derékfájást, mert a csavarmentes polcrendszerek pillanatok alatt szerelhetők szét és össze.

Természetesen amennyiben örökzöldeknek ad otthont, nyugodtan kint maradhat a legnagyobb hidegekben is, mivel a kiváló rozsdamentes alapanyagának köszönhetően a legszélsőségesebb időjárási viszonyokkal szemben is rendkívül ellenálló.

 

Tervezzék meg a saját vertikális kertjüket, vegyenek egy vagy több csavarmentes salgó polcot és többet nem kell a boltban venni a zöldségeket és fűszereket a finom és egészséges vacsorához.