Polcrendszer, Salgó polc

Polcrendszerek és polcrendszer típusok

galériás polcrendszer

Ha polcrendszerről beszélünk, akkor többféle típus is eszünkbe juthat. Az anyagát tekintve lehet fából, fémből, üvegből vagy akár műanyagból is készülhet egy tároló polc. Ezen polc anyagok felhasználási területe igen sokféle lehet, a fürdőszobától egészen a garázsig vagy tárolóig. Ha azonban fém polcrendszerről beszélünk, akkor szinte mindenkinek a salgó polc jut eszébe, hiszen már elődeink is ezt a polcot használták. Ami a salgó polcok kapcsán jellemzőként eszünkbe juthat az, hogy csavaros kialakítás, elnyűhetetlen használat, nehézkes polcátszerelés és szinte bármilyen kézzel mozgatható áru tárolásra alkalmas.

A csavaros salgó polcrendszerek természetesen még ma is elérhetőek festett és horganyzott kivitelben egyaránt, bár felhasználásuk a csavarmentes kialakítás révén háttérbe szorult.

csavarmentes salgó polc

A csavaros salgó polc fejlesztett változata is már több évtizede elérhető az európai piacon, illetve már több mint 15 éve itthon Magyarországon is. A csavarmentes salgó polc, vagy UGP S1 polc, főbb jellemzői a következők:

 • OLCSÓBB, mint a csavaros polc
 • egy polc átszerelése kevesebb, mint egy perc
 • a polcok 33 mm-enként szabadon állíthatóak
 •  a polcok teherbírása 130-640kg/polc
 • az oszloppárok teherbírása min. 1500 kg
 • sok kiegészítő elemmel akár később is bővíthető
 • 5 év garancia
 • TÜV és CE minősítés

Polcrendszerek típusai

A polcrendszerek kialakítását elsősorban a tárolni kívánt áru típusa és fajtája határozza meg, hiszen az áruhoz a legoptimálisabb illesztett kialakítással tudunk hatékony tárolás megvalósítani.

A polcrendszerek a felhasználási módjuk és a tárolt termékek típusa alapján az alábbi csoportokba sorolhatóak:

 • Salgó polcrendszerek
 • Csavarmentes salgó polcrendszerek
 • Gördíthető polcrendszerek
 • Raklapos polcrendszerek
 • Karos polcrendszerek
 • Galériás polcrendszerek és pódiumok
 • Üzletberendezés polcrendszerek
 • Inox polcrendszerek

Salgó polcrendszerek

salgó polcrendszer

Csavaros oszlop-polc kapcsolattal kialakított kézi polcrendszer, ahol a polcok az oszlop raszterosztásának megfelelően állíthatóak. Ez ahagyományos „régi” csavaros salgó polc.

Csavarmentes salgó polcrendszer

Csavarmentes kézi polcrendszer, UGP S1 polcrendszer, ami szinte bármilyen áru vagy termék tárolására alkalmas. A polcok minden különleges szerszám nélkül akár egy perc alatt átszerelhetőek, nagy teherbírás és rendkívül sok kiegészítő elemmel később is bármikor bővíthető. Magánszemélyek és cégek számára is ideális megoldás ha a variálhatóság, a polcteherbírás és az alacsony bekerülési költség is fontos szempont.

csavarmentes salgó polcrendszer
gördíthető polcrendszer

Gördíthető polcrendszerek

Rendkívül jó terület-kihasználást biztosító kézi polcrendszer, ahol a csavarmentes UGP S1 polc gördíthető alvázra kerül telepítésre, így a polcok kiszolgálása egy közlekedő folyosóval a polc homlokoldalán megoldható. A gördíthető polcrendszerek meglévő padlóburkolatra is könnyen telepíthető és egyszerűen használható kézi polcrendszer, ahol a kezelőkerék elfordításával eltolható minden gördíthető alváz és így egyedileg elérhetővé válik minden áru. Elsődleges alkalmazása: irattárak, múzeumi raktárak és alkatrész tárolók.

Raklapos polcrendszerek

Raklaposan kezelt áruk és termékek számára kialakított állványrendszer, ahol a raklapok mozgatása általában targoncával vagy raklapemelővel történik. A raklapos polcrendszerek a rakatmérethez igazítva illetve a termék jellemzőit figyelembe véve lehetnek:

 • Soros raklapos állványok (a leggyakoribb alkalmazás raklapos áruk tárolásra)
 • Bejárható vagy átjárható állványok (FIFO vagy FILO elv követésre alkalmas állványrendszer, ahol tároló csatornánként homogén áruk kerülnek tárolásra)
 • Mobil raklapos állványok (a gördíthető kézipolcokhoz hasonló mobil kialakítás csak az alvázakon ez esetben raklapos állványok kerülnek telepítésre és a mobil kocsik mozgatása elektromosan történik)
 • Egyedi raklapos állványok (ide tartoznak pl. a push-back állványok, szatelitkocsis állványok és az egyedi raklapokhoz illesztett egyéb raklapos polcrendszer kialakítások)
raklapos polcrendszer

Karos polcrendszerek

Szálanyagok és hosszú áruk tárolása számára kialakított polcrendszer. A karos állványok egy és kétoldalas kivitelekben egyaránt elérhetőek, jellemzőjük a nagy teherbírás, robosztus kivitel, állítható tartókar magasság. A karos polcrendszerek beltérre és kültérre egyaránt telepíthetőek.

Galériás polcrendszerek és pódiumok

Amennyiben a terület belmagassága lehetővé teszi a többszintes tárolást akkor a helykihasználás érdekében galériás polcrendszer vagy pódium kialakítása is lehetséges.

A galériás polc egy olyan polcrendszer, ahol a polc tartóoszlopa tartja a járófelületet is, így a kiszolgáló folyosók mindig egymás alatt helyezkednek el.

A pódium polcrendszer esetén tartóoszlopok tetejére kerül telepítésre a homogén járószint és a polc vagy egyéb pl: iroda szabadon elhelyezhető a pódium alatt és pódium járószintjén egyaránt.

Mind galériás polcrendszer mind pódium polcrendszer esetén Padló+1 és padló+2 szint kialakítás is lehetséges, akár 9-12m beépítésével. Jellemző felhasználási módok, üzemek és raktárak részére, elsősorban az ipar és járműalkatrészek területén.

galériás polcrendszer

Üzletberendezés polcrendszerek

Boltok, üzletek és áruházak speciális berendezése, ahol a tárolandó termékekre és az üzlet arculatára kerül kialakításra a polcrendszer. Az élelmiszerek, divatáruk, játékok, elektronikai cikkek számára külön-külön speciális üzletberendezés polcrendszerek érhetőek el, többféle színben és anyagokkal. Természetesen a kínálathoz tartozik a pénztárpult is, ahol rendkívül sok kiegészítővel az üzlet designjére szabható a külső felület.

üzletberendezéses polc
inox polcrendszer

Inox polcrendszerek

Elsősorban az élelmiszeripar és a konyhatechnológia számára kialakított polcrendszer a megfelelő minősítéssel. Többféle polcmagasság és polcmélység is lehetséges inox polcrendszer a tárolt áruk függvényében.

Műszaki vezető at UGP Raktártechnikai Kft.

Szakterületek: polcrendszerek tervezése és értékesítése

Szakmai életút: egyetemi tanulmányok után egy logisztikai rendszereket tervező cégnél helyezkedtem el, ahol 5 évet töltöttem el. Itt a raktár-logisztikai rendszerek felépítést ismerhettem meg és tervezési lépcsőit sajátíthattam el. Ezt követően, már több mint 15 éve, kezdtem polcrendszerek tervezését és értékesítését az UGP Raktártechnika Kft csapatában.

Ajánlott bejegyzések