Műanyag dobozok, Műanyag termékek

Műanyag dobozok típusa

bull/k dobozok

Olyan műanyag tároló, amelyek elsősorban kisalkatrész, valamint kis és közepes áruk tárolására alkalmasak. Magánszemélyeknek és cégeknek is megoldást nyújthatnak a rendezett tárolásra (pl.: a garázsban a szerszámok elpakolására vagy éppen a gyártósorok melletti munkaállomásoknál a termelés területén).

De mi is az a műanyag doboz? Mire is jó?

A műanyag dobozok típusai alapvetően a felhasználás módjához alkalmazkodva kerültek kialakításra.

Műanyag doboz típusok a következők

  • MH doboz: klasszikus kisalkatrész tároló
  • BULL/K doboz: az MH doboz olcsóbb és jobb minőségű alternatívája
  • FOX dobozok: lenyitható dobozok átlátszó homlokoldallal
  • RK dobozok: többrészre osztható azonos oldalmagasságú dobozok
  • ESD dobozok: alkatrész tároló dobozok az elektronikai ipar részére

Műanyag dobozok kisalkatrészek tárolására

Ilyen műanyag doboz a sokak által ismert MH doboz, illetve az újabb és kedvezőbb áru BULL/K doboz is. Mindkét típus többféle méretben is és színben is elérhető, akár raktárról is.

MH doboz jellemzői

Három oldala közel azonos magasságú a negyedik oldal pedig részben nyitott; ez a klasszikus alkatrésztároló doboz. Általában címketartó résszel kerülnek kialakításra az azonosíthatóság érdekében, a doboz hátoldalán tartófül is van. A hátsó fül segítségével tartófalon is elhelyezhető a doboz, így egymás felett több doboz is tárolható. Mind az MH, mind a BULL/K dobozok felső részének kialakítása lehetővé teszi a biztonságos egymásra rakodhatóságot és a nyitott elülsőoldal révén a doboz tartalma eközben is látható marad.

Az MH dobozok választható színei: kék, zöld piros, sárga és újrahasznosított kivitelnél a ledarált újrahasznosított anyaggal megegyező.

BULL/K doboz jellemzői

bull/k dobozokA BULL/K doboz mérete pár milliméter eltéréssel azonos, mint az MH doboz, de méretválasztéka sokkal szélesebb. A használt alapanyag és a kialakítás révén egy erősebb kivitelű doboz: ellenáll a savnak és a lúgnak, használati hőtartománya pedig -40 és +80 ℃ között igen széles felhasználási területet biztosít. BULL/K doboz bizonyos méretű kialakításai belső műanyag osztóelemmel is rendelhetőek, így biztosítják a dobozon belüli szeparációt.

BULL/K dobozok választható színei: kék, sárga, piros, zöld és szürke.

Lenyitható műanyag dobozok

Amennyiben a kisalkatrészt zárt, de lenyitható dobozban szeretnénk tárolni, akkor van szükség a FOX típusú dobozokra.

A dobozok víztiszta külső biztosítja a dobozba tekintést és a homlok oldali megfogó segítségével a dobozok a tartó keretből lenyithatóak. A lenyitható dobozok szélessége 600 mm ezen belül egymás mellett több lenyitható doboz is van egy keretben, a mérettől függően ez lehet 2-9 darab.

Lenyitható doboz keretek egymásra is rakhatóak, falra és lemez hátfalra is egyaránt rögzíthetőek.

Tipikus felhasználási terület: munkaállomások melletti vagy otthoni kisalkatrész tárolás.

Azonos oldalmagasságú szeparáló műanyag dobozok

A rendszerezést és dobozon belüli tárolást megvalósító műanyag doboz az RK doboz.

A doboz oldalfalai azonos magasságúak és alapvetően egy keskeny és mély doboz, ahol a dobozmélység átlátszó vagy fekete osztóval több részre is osztható. A dobozok mélysége 300, 400, vagy 500 mm lehet.

Felhasználási területei: például kartonozó vagy munkaközi alkatrész rendszerezés.

Műanyag dobozok ESD védelemmel

Az ESD dobozok az elektronikai ipar számára lettek kifejlesztve, ahol fontos, hogy a tárolt alkatrészek elektrosztatikus védelme biztosított legyen, hiszen egy elektrosztatikus indukció révén az elektromos alkatrész akár használhatatlanná is válhat. Az ilyen dobozok hasonló méretűek, mint az MH vagy BULL/K dobozok, de jól megkülönböztethetőek, mivel az ESD dobozok mindig fekete színűek és sárga jelöléssel, illetve az ESD védelem szimbólumával  is el vannak látva.

KONKLÚZIÓ

Következésképpen elmondható, hogy a műanyag dobozok felhasználási köre igen széles skálán mozog, hiszen azok megtalálhatóak az otthoni háztartásban (például a garázsban a polcon) és akár a legmodernebb ipari körülmények között egyaránt.

 

Ajánlott bejegyzések