Az indusztriál stílus bemutatása

Egyéb
indusztriál stílus

A legegyszerűbben talán úgy lehet megragadni az indusztriál stílus lényegét, hogy egy régi gyárépület hangulatát idéző, mégis modern, és látványos enteriőrt képzelünk magunk elé. Ha Ön is kedveli ezt a stílust, tegyen egy próbát és alakítsa át nappaliját, dolgozó-, vagy hálószobáját. Nem kell rögtön fejest ugrani a stílus váltásba, kezdetben elég lecserélni, vagy csak áthelyezni egy-két polcot. Ennek a stílusnak nagy előnye, hogy a letisztult fémfelületek remekül társíthatók szinte bármilyen más anyaggal és színnel.

Impozáns látványt érhetünk el általa régi házak berendezésénél, de akár modern, új környezetbe is tökéletesen beilleszthető.

Manapság egyre inkább terjedőben van hazánkban is ez a stílus, és már nem csak irodai környezetben, hanem lakásokban is. Eredetileg valóban olyan helyiségek berendezésére használták, amelyek korábban más funkciót töltöttek be, így főként gyárépületek átalakítására volt jellemző, azonban ma már családi vagy panel lakásokba is remekül alkalmazható.

Ezt a stílust a mennyezet alatt szabadon futó csőrendszerek, kábelek, gépészeti elemek, nyersbeton, eredeti fa oszlopok és padló jellemzi. Persze nem kell mindent megvalósítani belőle, csupán azt, és olyan mértékben, ami megfelel a lakásunk méretéhez és a hangulathoz, amit el szeretnénk érni.

A falak színére a natúr, vagy akár kopottas árnyalat a jellemző, és megjelennek a vakolatlanul hagyott tégla felületek is. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljes falakat kellene például szürkére festeni, vagy borítás nélkül hagyni, de egy-egy kisebb részen nagyon jól mutathat. Jellemző még erre a stílusra a natúr, vagy szürkés színekkel kezelt fa anyagok használata is.

Színekben főleg a fémes, szürkés árnyalatok a jellemzőek, azonban a hideg csarnok szerű tereket a kicsit melegebb, rozsdásabb színekkel, így a barnás árnyalatba hajló szürkével és a réz színeivel lehet kiegyensúlyozni.

Erre a stílusirányzatra sokkal inkább a praktikusság és a funkcionalitás jellemző, mintsem a szépség. Ennek ellenére rendkívül látványos és hangulatos enteriőrök jellemzik.

Az indusztriál stílusnál ritka a textilek használata, de mivel egy lakásban mégiscsak szükség van rá, amit, hogy megtartsuk a stílus alapvető jegyeit megoldhatunk erős, és a színvilághoz tökéletesen illeszkedő anyagokkal, mint amilyen a bőr, a velúr, vagy a ritka szövésű textíliák. Dekorációs és kiegészítő anyagaira jellemző a vas, vagy a kezeletlennek tűnő robosztus tömör fa tárgyak, felületek használata. Jól mutat vele még a parafa, amit mostanában méltatlanul keveset használunk, illetve minden, amin látszik az idő vasfoga.

 

Milyen stílusokkal társítható?

Kitűnően társítható a vintage, a minimalista, vagy akár a klasszikus stílusokkal. Jellegzetes elemei mellett szépen megfér a modern, az eklektikus, a retro vagy az art deco stílus is, nincs erre különösebb szabály. Talán csak annyi, hogy Ön és a családja kényelmesen érezze benne magát.

 

Fények és fényforrások

A nagyméretű, már-már tolakodóan nagy, valamint különleges lámpatestek éppúgy szépen mutatnak ebben a környezetben, mint a karakteres ipari stílusú társaik. A térbe lógó világítótestek kifejezetten praktikusak egy étkezőasztal felett, de akár a nappaliban is hatásos hangulati elem válhat belőlük.

 

Stílusos és modern

A régi gyárhangulatot idéző fémes, natúr, vagy nyers felületek, illetve bútorok mellé tökéletesen beilleszthetőek a mindennapi modern életvitelhez szükséges, korszerű konyhai berendezések, és a legmodernebb számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök egyaránt, így lesz tökéletes az egyensúly és a kényelem.

 

Ha vannak szívünknek kedves régi tárgyaink, amiket megörököltünk, és nem szeretnénk tőlük megválni, egy indusztriál stílusú környezetben remekül mutathatnak. Amint rákapunk az ízére annak, hogy miből hogyan lehet valami praktikus használati, vagy dísztárgyat készíteni, abba sem bírjuk majd hagyni.

Ebből fakadóan ennél a stílusnál mindenképpen meg kell említeni azt az előnyét is, hogy segít környezettudatosabban gondolkodni és élni az embereknek. Ennek a stílusnak szinte a mottója lehetne, hogy attól mert régi valami, még nem kidobni való kacat.

 

Ez a stílus tehát egyértelműen nem a csillogásról szól, sokkal inkább arról, hogy térjünk vissza az alapokhoz. Éppen ezért teljes joggal mondhatjuk azt, hogy az indusztriál stílus nem csupán egy lakberendezési stílus a sok közül, mint inkább egy életfelfogás.