Készüljünk a tavaszra

Csavarmentes salgó polc, Salgó polc
salgó polc előtte és utána ábra 1

Lassan itt az idő, hogy elkezdjünk előkészülni a tavaszi kerti munkákra. Mivel az elkövetkező időszakban nem sok szabadidőnk marad majd, amit nem a növényeinkkel töltünk, ezért érdemes amit csak lehet már most előkészíteni magunknak.

Növények előkészítése

Jó néhány, földbe nem ültetendő mag csíráztatását ilyenkor már meg kell kezdeni, amiket aztán nagyobb cserepekbe kell majd átültetnünk. Ez bizony rettentően hely és idő igényes folyamat. Néhány salgó polc persze itt is nagy segítséget jelenthet, különösen a csavarmentes változat, mivel ennél a típusnál a polcok utólag is könnyedén be, és kiszerelhetők attól függően, hogy éppen milyen magasak a növényeink. Nem kell hozzá szétszedni az egész polcrendszert, így a növényeket sem kell feleslegesen mozgatni.

Másik nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy nem kell annyit hajlonganunk, mintha mondjuk a földre tennénk a tálkákat, cserepeket. A mélyített, illetve a döntött polcok, fiókok segítségével mindenki kialakíthatja a saját maga számára legideálisabb kombinációt, amit pillanatok alatt össze is tud állítani. A csavarmentes salgó polcok nagy teherbírásának, illetve stabilitásának köszönhetően nem kell majd amiatt aggódni, hogy eldől a polcrendszer, vagy leszakad egy polc.

Szükség és igény szerint hátlapot és oldallapot is felszerelhetünk rá, illetve előlapnak pedig felrögzíthetünk egy fóliatakarót, így a kései hidegektől is könnyedén meg tudjuk óvni a palántáinkat. A fóliát félrehajtva pedig kényelmesen hozzáférünk a növényekhez, és a szellőztetés is egy mozdulattal megoldható.

Kerti szerszámok előkészítése

A kerti szerszámokat sem árt lassan elővenni, és egy kicsit előkészíteni a tavaszi nagy munkálatokra. Ha egy-két polcot átengedünk az eszközeinknek, akkor még mindig marad elég hely a növények számára. Szépen rendszerezhetjük, hogy mi szorul például élezésre, olajozásra, stb., és így amikor az időjárás is úgy akarja késedelem nélkül nekifoghatunk kertünk gondozásának.

Előkészület az előkészülés előtt

Persze azért jó pár dolgot érdemes előre beszerezni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen szaladgálnunk érte. Fűmag, virágmag, benzin, kötözőzsinórok, növényvédő szerek, cserepek, stb.

Most még kényelmesen átgondolhatjuk, hogy milyen munkálatok milyen sorrendben követik majd egymást és ezekhez mire van szükségünk, ebből mi van otthon és mit kell megvásárolnunk. Ha a beszerzett dolgokat van hova rendben elhelyezni akkor ez nem okoz gondot, és ezentúl nem kell minden évben egy fárasztó tavaszi rendrakással indítani a szezont.