Gördíthető polcok, gördíthető állványok tervezése

Gördíthető polcrendszer

Gördíthető polcok, gördíthető állványok tervezésénél adott alapterületen nagy mennyiségű árut vagy terméket tárolhatunk, mivel a gördíthető polcok kiszolgálásához egyetlen fő folyosó elegendő. Gördíthető polcok, gördíthető állványok tervezése: meg kell határozni, mekkora hely áll rendelkezésre, terület adottságai, milyen terméket akarunk tárolni a polcrendszeren.

Gördíthető polcok, gördíthető állványok leghatékonyabb tervezéshez szükség alapadatok a következők:

 • gordítheto-polcok-1Milyen széles a rendelkezésre álló terület? A terület szélessége határozza meg, hogy egymás mellett mennyi gördíthető polc, gördíthető állvány fog elférni. Teljes szélesség-kiszolgáló folyosó=gördíthető alvázak mennyisége adott területen.
 • Milyen mély a rendelkezésre álló terület?  Ez az adat adja meg, hogy milyen hosszú is lehet egy gördíthető állvány sor. Azaz: teljes mélység-fő kiszolgáló folyosó = gördíthető polc hossza (kezelőkerékkel)
 • Milyen a helyiség belmagassága? A helyiség nettó belmagassága, tehát: gördíthető polcok, gördíthető állványok számára felhasználható maximális magasság fontos műszaki adat a tervezéshez. Lényeges, hogy tartsunk egy biztonsági távolságot a polc felső éle és a mennyezet vagy belógó tárgyak (pl. lámba bura) között is.
 • Van-e valamilyen belógó dolog a tárolótérbe (pl. lámpa, légkondicionáló, fűtéscső stb.)?  A hasznos tárolási térbe belógó dolgokra komoly figyelmet kell fordítani tervezés során a biztonságos működés érdekében.
 • Milyen a helyiség burkolata? A fogadó burkolat az esetek nagy részében megfelelő gördíthető polcok, gördíthető állványok fogadására kivéve abban az esetben, ha a meglévő burkolat nem egy szilárd egynemű burkolat, pl. murvás, kavicsos burkolat esetén. Ilyenkor gondoskodni kell valamilyen más burkolatról. Padló felület általában pl: padlólap, csempe, járólap, simított beton, laminált padló, parketta, stb. mely teljesen megfelel a gördíthető állvány, gördíthető polcok telepítésére. Ilyenkor minden esetben szükség van un. botlás-gátló elemre ami a neve alapján is megadja, hogy feladata a kezelő akadálymentes munkájának elősegítése. A sínrendszer két oldalán lévő lemezprofil segít elvezetni a cipőt, miközben a kezelő a gördíthető polcrendszer, gördíthető állványok között mozog.
 • Meglévő padlóra illesztett vagy padlóba süllyesztett legyen a gördíthető polcrendszer? Ezt a kérdést a megrendelő dönti el és általában a tervezés pillanatában ez már eldöntött tény, mert vagy már megvan a padló szerkezet, vagy a terület még kialakítás alatt van és a megrendelő már tudja, hogy milyen kialakítást szeretne. Meglévő padlóra illesztett gördíthető polcrendszer, gördíthető állványrendszer esetén a padló felület lehet pl: laminált padlólap, járólap, beton, hajópadló, parketta. Ilyenkor minden esetben szükség van a korábban már leírt un. botlás-gátló elemre. Padlóba süllyesztett gördíthető állványok, gördíthető polcok esetén a sínszerkezet fogadó vagy szerelő betonra kerül telepítésre és a végső padló szintje megegyezik a gördíthető állvány, gördíthető polc sínszerkezetének felső magasságával.
 • gorditheto-allavanyok-2Mit szeretnénk tárolni a polcon? Leggyakoribb kialakítás a gördíthető irattári polc, mobil irattári polc. Ilyenkor iratanyagok, dokumentumok tárolása történik a gördíthető állványokon, gördíthető polcrendszereken. Másik gyakori megoldás a kisalkatrész tárolás, de a gördíthető polcokon szinte minden termék tárolható, ami fix polcrendszer való tárolásra is alkalmas. Gördíthető polcrendszeren való tárolásra példák: szőnyegtekercsek tárolása, kerámiák tárolása, festmények tárolása, leletanyagok tárolása, stb.
 • Milyen magas legyen a polc? Az alváz teljes magassága a sínszerkezettel együtt ~ 160 mm. Gördíthető polc teljes magassága maximális magasság igény esetén a következő: Teljes magasság-alváz magassága (160 mm)= gördíthető polcrendszer maximális magassága. Ekkor a polcrendszerből minimum 100 mm biztonsági távolságot még érdemes levonni.
 • Hány polcszint legyen egymás felett? Ez nagyban függ a tárolt árutól, terméktől. Irattári gördíthető polcrendszer esetén a tiszta polctávolság csavarmentes (UGP S1) polc esetén 359 mm. Egyéb termék vagy áruféleség esetén azt kell biztosítani, hogy a tárolt árut biztonsággal ki és be lehessen rakni az adott polcra.
 • Egy polcra mekkora maximális tömegű terméket szeretne elhelyezni? Egy polc teherbírását nagyban meghatározza az egy gördíthető alvázra jutó maximális összeterhelés. Általánosságban elmondható, hogy egy polc teherbírása gördíthető kivitel esetén ~ 120-150 kg, ami a legtöbb kialakításhoz elegendő.
 • Milyen mély legyen a polcok mélysége (tehát ahogy benyúlunk a polcba)? Szintén nagyban függ a tárolt árutól, terméktől. Amennyiben irattári gördíthető polcrendszert szeretnénk úgy az irattároló típus határozza meg a polc mélységét. Ha standard irattároló mappában tároljuk a dokumentumokat úgy szimpla sor esetén 320 mm mély iker sor esetén 600 mm mély polc elegendő. Ha az iratokat irattároló dobozban tároljuk, akkor a szimpla sor esetén általában 400 mm mély polcokkal számolunk, iker sor esetén 700 vagy 800 mm mély polcok a megfelelőek. Egyéb termék vagy áru tárolása esetén a tárolt termékhez áruhoz illesztett polcrendszert kell választanunk. A maximális polcmélység 800+800 mm, azaz 1600 mm, ami azt jelenti, hogy a gördíthető polcrendszer mélysége maximálisan 1600 mm.
 • Milyen széles lehet maximálisan a gördíthető polcrendszer? Gördíthető polcrendszer szélessége alapesetben 5,0 m lehet ami a legtöbb esetben elegendő, de van lehetőség nagyobb szélességű gördíthető állványok gyártására is.
 • Maximális gördíthető állványok között mekkora a minimális kiszolgáló folyosó mérete? A magyarországi munkavédelmi szabályok alapján a minimális kiszolgáló folyosó 800 mm lehet. Ennél nagyobb természetesen lehet, a járatos kiszolgáló folyosó méretek 800-1200 mm közötti értékek.
 • Hogyan lehetséges lezárni egy gördíthető polc kocsit? Gördíthető polcok, gördíthető állvány kocsik lezárása történhet a kezelőkeréken elhelyezett gyári kialakítások valamelyikével. Ezek a kezelőkerékbe integrált kulcsos zár illetve a szintén kezelőkerékbe szerelt nyomógombos zár. Kulcsos zár esetén, a kezelőkeréken lévő kulcsos zárszerkezet zárásával tudjuk fixálni, rögzíteni adott gördíthető polcot. A zár oldása és a gördíthető kocsi ismételt mozgatása csak a kulcsos zár nyitásával történhet. Nyomógombos kialakítás esetén a hajtókeréken lévő nyomógombot kell benyomni, ekkor a gördíthető alváz reteszelődik és az alváz nem mozdul, a kerék szándékos megmozgatásával pedig oldható a zár és ismét mozgatható a gördíthető állvány. Mindkét zárási mód elterjedt és könnyen használható, így biztonságossá tehető a kiszedési-berakodási folyamat a gördíthető polcok között.
 • Hogyan zárható le a gördíthető polc oldalai? Gördíthető polcok, gördíthető állványok oldalai többféle módon is lezárhatóak. A lezárás történhet a polcrendszer összekötő pálcáival, ilyenkor a lezárás nem a teljes felületen történik. A teljes oldal lezárása történhet pl. horganyzott vagy festett acéllemezzel, ilyenkor a lemez a polcrendszerhez kerül rögzítésre, mely később is a polcba telepíthető. A teli lemezelés alkalmassá teszi a rendszer transzparens fólia hordozására is, így a gördítő polcrendszer, gördíthető állványrendszer egyedi külsővel is felruházható.
 • Van-e egyéb speciális igény? Itt igazán a felhasználó különleges igényei jelentkezhetnek. Ilyenek lehet pl.: tolóajtó szerelése a gördíthető állványra, gördíthető polcrendszerre, olyan burkolat készítése a hátoldalakra, hogy a tárolt termék pormentes tárolása biztosított legyen, gumiabroncs tárolása esetén speciális ütköző bakok gyártása az alvázakhoz, speciális rögzített üvegpolcok telepítése a polcrendszerbe, ledvilágítás szerelése a polcrendszerbe.

Tájékozódjon gördíthető állványok tervezéseről. A legjobb azonban az, ha munkatársaink segítségét kéri a céljai, igényei, és a bepolcozható helyiség méreteinek megadásával! A legjobb megoldásokat személyre szabottan kapja! Munkatársaink a legjobb megoldást állítják össze Önnek! Kérje ajánlatunkat, szakértőink segítségét már most!