Csavaros polc összeszerelése

UGP

A csavaros salgó polc összeszerelése kissé komplikáltabb, mint a csavarmentes polcé, mégis könnyen átlátható, egyszerű munka. Szaktudást nem igényel, csak türelmet és talán némi gyakorlatot. Annyiban idő- és energiaigényesebb csak a szerelés, mint a csavarmentes polctípusnál, hogy sokat kell csavarozni, ugyanis minden illesztési pont csavarral rögzül. A salgó polcok lábai, az oszlopok adják a polcrendszer magasságát. Ezekhez illően választjuk ki az L alakú fémrudakat, amelyek megtartják a csavarokkal rárögzített polctálcákat. A terhelhetőséget erősítik a stabilizáló, háromszög alakú sarokelemek is, amelyeket minden esetben be kell illeszteni a polctálcák és az oszlopok közé! Szükségesek továbbá a salgó lábak is, azaz az oszlopok talpai, amelyek szintén csavarral rögzíthetőek. A csavaros salgó polcok összeszerelése 2 féle módon történhet: alapmezős vagy fűzött mezős szerkezetben. Az előbbi esetben minden polcmezőben 4 db salgó oszlop tartja a polcokat. Ez a kialakítás javasolt, ha 150 kg/polc vagy annál nagyobb terhelésre van szükségünk. A kiegészítő vagy fűzött mezős szerelésű salgó állványoknál ezzel szemben az első mező alapmezős szerelésű, majd ehhez minden további mezőt csak két oszloppal illesztünk hozzá. Tehát a polcokat nem külön lábakhoz csavarozzuk oda, hanem az előzőhöz fűzzük hozzá. Ilyenkor a polcok teherbírása feleződik, viszont költségkímélőbb az eljárás. A polcokat fektetve szereljük össze. Amíg az összes polc, csavar és anya helyére nem került, ne állítsuk fel állványunkat! M8-as csavarkulcsra lesz szükségünk a csavarok és anyák rögzítéséhez.

     A csavaros salgó polc összeszerelése lépésről lépésre:

  1. Fektessük le az oszlopokat!
  2. Csavarozzuk a talpakat az oszlop végéhez!
  3. Szereljük be az első polcot! Tegyük be be a helyére a polcprofilt, és csavarozzuk rá az oszlop belső részére. Ne feledkezzünk meg a sarokelemek használatáról se!
  4. Ugyanígy rögzítsük a további polcokat is!
  5. Fordítsuk át a félig kész polcot úgy, hogy a polcprofilok szabadon álló, oszlophoz nem erősített oldalai felfelé álljanak!
  6. Most csavarozzuk rá a másik oldal oszlopait a szabadon álló polcprofilokra! Ne feledkezzünk meg a sarokelemről se! A helyes rögzítési sorrend a következő: salgó polcprofil > oszlop > sarokelem > csavar és anya.

Ha készen vagyunk, húzzuk meg még egyszer a csavarokat, és állítsuk be a polcot a helyére! Vízszintezővel ellenőrizzük a beállítást, és szükség esetén rögzítsük a polcot a falhoz! Amennyiben Önnek bármilyen nehézsége támad a csavaros salgó polc összeszerelése során, forduljon munkatársainkhoz, akik örömmel segítenek.