RAKLAPOS ÁLLVÁNYOK
raklapos áruk tárolási megoldásai

raklapos-f

Raklapos állványok, raklaptárolók többféle kialakításban, országos kiszállítással

 • Raklapos termék tárolására keres megoldást?
 • Az ön igényeire szabott kialakítást szeretne?
 • Rövid szállítási határidővel?

Válasszon a soros raklapos állványok, bejárható állványok vagy egyedi raklaptároló állványok közül.
Raklaptároló polcaink EUR raklapok és egyedi raklapok tárolására egyaránt alkalmasak, 5 t/gerendapár teherbírásig, és akár 36 m magasságig.
A raklapos állványok tervezése a megrendelő igényeihez szabva, a kiszolgáló targonca jellemzőit figyelembe véve, a maximális tárolókapacitásra törekedve kerülnek kialakításra. Ipari polcrendszerek, ipari polc kialakítások leginkább használatos tároló típusa.

A raklapos állványok mind festett, mind horganyzott kivitelekben elérhetőek, a legszigorúbb TÜV és CE minősítéssel.

icone prodotti

szinte minden raklapos
termék tárolására alkalmas

icone prodotti

állványkeret magasság
akár 2-18 méterig

icone prodotti

tartó gerenda hossza 900 mm-től több lépcsőben akár 5 méterig

icone prodotti

nagy teherbírás
(akár 36t/keret 6,0 t/gerendapár)

icone prodotti

gyorsan szerelhető
és átszerelhető

icone prodotti

~ 3-4 hét
gyártási idő

icone prodotti

horganyzott és festett
kivitelekben is

icone prodotti

kiegészítő elemekkel
később is bővíthető

icone prodotti

5 év
garancia

icone prodotti

TÜV és CE
minősítés

MIBŐL IS ÁLL?

ÁLLVÁNYKERET
ÁLLVÁNYKERET

Az oszlopokat, azokat összekötő un. keret pálcákat és a talpakat összességében állványkeretnek vagy állvány létrának nevezzük. Az állványkeret oszlopa, típustól függően lehet 90, 110 vagy 130 mm. Az állványkeret oszlopának méretét elsősorban a szükséges teherbírás határozza meg.
Az állványoszlopon a tartógerendák 33 vagy 50 mm-enként állíthatóak.
Az állvány oszlopokat keret összekötő pálcák kötik össze, amik csavaros rögzítéssel kerülnek az oszlopokra. A keretpálcák hengeres kialakításúak és a végeiken furat helyezkedik el a rögzítés miatt. A keretpálcák mérete határozza meg az állványkeret mélységét. Az állványkeret mélysége lehet: 500-1500 mm-ig, de természetesen egyedi keret kialakításra is van lehetőség. Standard EUR raklapos tárolás esetén az 1000 és 1100 mm mély állványkeretek a használatosak.
Az állványkeret sendzimír horganyzott kivitelű.

Minden szinten két vízszintes tartó elem gerenda vagy hossztartó szükséges, ami tartja a tárolandó rakatot. A gerenda típusa a tárolt raklap típusa alapján kerül kiválasztásra, mely alapján a gerenda magassága lehet: 70, 106, 140, 172 mm.
A gerendák az oszlopon az oszlop osztásának megfelelően szabadon állíthatóak. A gerendák kivitele lehet festett vagy horganyzott. A gerenda elengedhetetlen részét képezi a biztosító szeg, ami a gerenda kiakadását akadályozza meg.

TARTÓGERENDA

RAKLAPOS ÁLLVÁNY TÍPUSOK

SOROS RAKLAPOS ÁLLVÁNY

Soros állványnak, soros raklaptárolónak, vagy soros raklapállványnak nevezzük azon raklapos polcrendszereket, melynél minden rakatot tartógerendákon tároljuk, minden rakat hozzáférhető, és a raklaptároló kiszolgálása targoncával történik. Ez a leggyakrabban alkalmazott raklap tárolási megoldás, mivel könnyen kezelhető, minden raklap hozzáférhető, tárolt raklap jellemzőihez (raklapméret, raklaptömeg és magasság) illeszthető.
A raklaptároló állványrendszer stabilitása miatt egy állványmezőbe minimum két tartó gerenda-pár szükséges.
Soros raklapállvány kiszolgálása történhet az állvány magasságához igazítva:

 • gyalogkíséretű targoncával, kiszolgáló folyosó (kb 2400 mm)
 • homlokvillás targoncával, kiszolgáló folyosó (kb 3200 mm)
 • toló-oszlopos kiszolgáló folyosó (kb 2800 mm)
 • forgóvillás targoncával, kiszolgáló folyosó (kb 1800 mm)

A bejárható (DRIVE-IN) vagy átjárható állvány (DRIVE-TROUGH) a tömbösen tárolt rakatok esetén használt raklapos polcrendszer. Ebben az esetben a rakatokat síneken tároljuk, melyek hossza függ a rakatok számától illetve a tömb mélységétől. Ezen állványok előnye, hogy kis alapterületű raktárakban, nagy rakatmennyiség tárolása is lehetséges egy kiszolgáló folyosóval. A bejárható állvány ki- és betárolási oldala azonos, míg az átjárható állvány esetén a tároló csatorna egyik oldalán történik a betárolás, a másik oldalán pedig a kitárolás.
Kis alapterületen nagy mennyiségű rakat tárolható el mindössze egy kiszolgáló folyosó használatával, így biztosítva a magas helykihasználtságot. Az állványrendszer felépítése olyan, hogy az állványkeretek egymás mögött helyezkednek el, egymástól adott távolságra, mely kereteket a tárolós sín köt össze a tárolási magasságokba. Az állványrendszer csak felül kerül összekötésre, felső tartó-gerendával Mivel a tároló tömb csak felül van összekötve ezért mint tömbbe szükséges merevítés elhelyezése. Fontos, hogy a raklap alkalmas legyen arra, hogy csak a két oldalán kerül alátámasztásra. Használható raklap típusok, EUR raklap, fém raklap, erősített műanyag raklap.

BEJÁRHATÓ ÁLLVÁNY
EGYEDI RAKLAPOS ÁLLVÁNY

A raklaptároló állványok felhasználása igen széleskörű, köszönhetően annak, hogy az oszlopok és tartó gerendák méretét és teherbírását az egyedi igényeknek megfelelően lehet gyártani, valamint számos kiegészítővel bővíthetőek. Ennek megfelelően a raklaptároló állványokat raklapok tárolásán kívül lehet használni táblalemez tárolónak, szálanyag tárolónak, nagyobb tömegű dobozos termékek tárolására kézi kiszolgálással, alkatrészek tárolására stb. szükséges.
Néhány egyedi raklapos állvány típus:

 • tábla lemez tároló
 • push-back állvány
 • átfutó görgős állvány
 • stb.

RAKLAPOS ÁLLVÁNY RENDSZEREK

A METALSISTEM cégcsoport hivatalos magyarországi gyári képviseleteként az alábbi raklapos állványrendszereket forgalmazzuk:

SUPER 4-5-6
SUPER 4-5-6

SUPER 4-5-6 állványrendszer

A gyár innovatív és magas műszaki tartalmú raklapos állványrendszerre.
Zárt oszlop profilú, 33 mm-enként állítható gerendamagasság, egyedülálló külső oszlop-gerenda kapcsolat jellemzi, az oszlop négy oldalán 8 csatlakozási ponttal.
Az állványrendszer 15 m magasságig és akár 15 t teherbírásig is alkalmazható.
Standard raklapos állványrendszerek és egyedi, akár pódium kialakítások is készíthetőek ezen állványtípus alaklazásával.
A tartógerenda két oldalon is csatlakozik az állványoszlophoz, így kialakítva a biztonságos oszlop-gerenda kapcsolatot.
Az állványrendszer minden eleme sendzimír horganyzott kivitelű.

nagy teherbírás


zárt oszlop


8 csatlakozás


két oldalas


sendzimír horganyzott


33 mm állíthatóság


TÜV és CE minősítés

SUPERBO állványrendszer

Zárt oszlopprofilú 50 mm-enként állítható gerendamagasság, kétoldalas gerenda kapcsolófej kialakítással.
Nagy teherbírású 90 mm-es oszlopprofil, hagyományos belső ékes kapcsolattal.
Az állványrendszer 15 m magasságig és akár 15 t teherbírásig is alkalmazható. Soros raklapos állványrendszer kialakításokhoz és bejárható rakalapos (Drive-in) megoldásokhoz egyaránt alkalmas.
Az állványrendszer minden eleme sendzimír horganyzott kivitelű.

nagy teherbírás


zárt oszlop


két oldalas


sendzimír horganyzott


TÜV és CE minősítés

SUPERBO
SUPERBUILD
SUPERBUILD

SUPERBUILD állványrendszer

A hagyományos soros raklapos állványrendszer alapja, központi keret összekötő pálca kialakítással.
Nyitott omega oszlop profilú, 50 mm-enként állítható gerendamagasság, hagyományos belső ékes kapcsolattal Az állványrendszer 15 m magasságig és akár 15 t teherbírásig is alkalmazható.
Standard raklapos állványrendszerek gyorsan szerelhetőek és átszerelhetőek ezen rendszer alkalmazásával. Az állványrendszer sendzimír horganyzott kivitelű, de a tartó gerenda lehet festett kivitelű is.

nagy teherbírás


omega oszlop


sendzimír horganyzott


TÜV és CE minősítés

UNIBUILD állványrendszer

Állványrendszer típus az igazán nagy teherbírást igénylő feladatokhoz. Omega oszlopprofilú 50 mm-enként állítható gerendamagasság, kétoldalas gerenda kapcsolófej kialakítással.
Nagy teherbírású 130 mm-es oszlopprofil, hagyományos belső ékes kapcsolattal.
Az állványrendszer 36 m magasságig és akár 36 t teherbírásig is alkalmazható!
Az állványrendszer sendzimír horganyzott kivitelű, de a tartó gerenda lehet festett kivitelű is.

nagy teherbírás


két oldalas


sendzimír horganyzott


TÜV és CE minősítés

UNIBUILD

KINEK AJÁNLJUK

CÉGEKNEK, VÁLLALATOKNAK

 • irattárba
 • irodába
 • raktárba

ÁLLAMI INTÉZMÉNYEKNEK

 • irattárba
 • irodába
 • raktárba

KIEGÉSZÍTŐK

oszlopvedo-1

Oszlopvédő

Az állványoszlop fizikai sérülését akadályozó biztonsági elem. Az oszlopvédő általában U vagy L alakú.

oszlopvedo-1

Oszlopvédő

Az állványoszlop fizikai sérülését akadályozó biztonsági elem. Az oszlopvédő általában U vagy L alakú. Padlóhoz rögzítve nagyszilárdságú alapcsavarokkal. Magassága: 300, 400 vagy 600 mm. Kivitele: festett sárga Az oszlop és sarokvédő elem utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerhez.

keretvedo

Keretvédő

Az állványkeret fizikai sérülését akadályozó biztonsági elem. A keretvédő kivitele nem más, mint két oszlopvédő összekötő tartó gerendával.

keretvedo

Keretvédő

Az állványkeret fizikai sérülését akadályozó biztonsági elem. A keretvédő kivitele nem más, mint két oszlopvédő összekötő tartó gerendával. Padlóhoz rögzítve nagyszilárdságú alapcsavarokkal. Magassága: 300, 400 vagy 600 mm. Kivitele: festett sárga. A keretvédő elem utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerhez.

tehereloszto-talp

Teherelosztó talp

Teherelosztó talpra akkor lehet szükség, ha a soros raklaptároló, raklapállványon tárolt termékek tömege a hordozó beton felület számára a talpakon túl nagy talpterhelést eredményezhet.

Teherelosztó talp

Teherelosztó talpra akkor lehet szükség, ha a soros raklaptároló, raklapállványon tárolt termékek tömege a hordozó beton felület számára a talpakon túl nagy talpterhelést eredményezhet. Ekkor teherelosztó talp segítségével megnövelhetjük a felületet ahol a keret átadja a terhelést a padlónak.
Teherelosztó talp kivitele festett fekete és melegen hengerelt U szelvényből készül.

tultolas-gatlo

Túltolás-gátló

A raklapok gerendákon történő túltolását akadályozó biztonsági elem. A túltolás-gátló profil mérete 70x70mm és a tartógerenda hosszához illesztve kerül kiválasztásra.

Túltolás-gátló

A raklapok gerendákon történő túltolását akadályozó biztonsági elem. A túltolás-gátló profil mérete 70x70mm és a tartógerenda hosszához illesztve kerül kiválasztásra. Túltolás-gátló elem kivitele horganyzott. A túltolás-gátló profil tartó konzol olyan kialakítású, hogy több féle raklapmérethez egyaránt használható. A túltolás-gátló meglévő raklapos polcrendszerre később utólag is telepíthető.

cimketarto

Címketartó

A raklapférőhelyek egyedi azonosítását szolgáló címketartó elem. A címketartó kivitele: egy műanyag keret tartófülekkel, kartonpapír és védőfólia. A címketartó mérete: 170×70 mm.

Címketartó

A raklapférőhelyek egyedi azonosítását szolgáló címketartó elem. A címketartó kivitele: egy műanyag keret tartófülekkel, kartonpapír és védőfólia. A címketartó mérete: 170×70 mm.

polcpanel

Polcpanel

A tartógerenda nutjaiba fém polcpanel helyezhető, így kisebb pl.: dobozos termékek is tárolhatóak a raklapos polcrendszerben. A polcpanel mélysége megegyezik a raklapállvány keret mélységével.

Polcpanel

A tartógerenda nutjaiba fém polcpanel helyezhető, így kisebb pl.: dobozos termékek is tárolhatóak a raklapos polcrendszerben. A polcpanel mélysége megegyezik a raklapállvány keret mélységével. A polcpanel szélessége 300 mm így pl. egy 2700 mm-es gerendába 9 db polcpanel szükséges. A polcpanelek többféle teherbírással rendelhetőek 65 kg/paneltől egészen 350 kg/panel teherbírásig.

A polcpanelek kivitele horganyzott.

A polcpanel utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerbe.

kereszttarto-elem

Kereszttartó elem

Kereszttartó elemre akkor lehet szükség, ha a soros raklapos polcrendszerben tárolt rakat pl. nem EUR raklap ezért a gerendán kívül több alátámasztásra van szükség.

Kereszttartó elem

Kereszttartó elemre akkor lehet szükség, ha a soros raklapos polcrendszerben tárolt rakat pl. nem EUR raklap ezért a gerendán kívül több alátámasztásra van szükség. A kereszttartó elem a tartógerenda teljes szélességében bárhova rakható. A kereszttartók többféle teherbírásra és többféle méretben rendelhetőek. Kereszttartó kivitele horganyzott. A kereszttartó elem utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerbe.

hordo-fogado

Hordó fogadó

Amennyiben soros raklapos polcrendszeren, raklaptárolón hordós terméket szeretnénk tárolni az alábbi kiegészítővel az is megoldható.

Hordó fogadó

Amennyiben soros raklapos polcrendszeren, raklaptárolón hordós terméket szeretnénk tárolni az alábbi kiegészítővel az is megoldható. A hordótároló profil a raklapállvány tartógerendájára kerül rögzítésre és két megoldás lehetséges melyet a mellékelt grafika is mutat: kereszttartó hordó tároláshoz illetve tartóék hordó tároláshoz. A profil kivitele horganyzott. A hordó fogadó utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerbe.

gitterbox

Gitterbox fogadó

Amennyiben soros raklapos polcrendszerben, soros állványon, raklaptárolón gitterbox-os terméket szeretnénk tárolni az alábbi kiegészítővel az is megoldható.

Gitterbox fogadó

Amennyiben soros rakalapos polcrendszerben, soros állványon, raklaptárolón gitterbox-os terméket szeretnénk tárolni az alábbi kiegészítővel az is megoldható. A gitterbox fogadó profil a raklapállvány tartógerendájára kerül rögzítésre, mely lényegében egy erősített L profil, melynek végén egy a gitterbox túltolását akadályozó profil is van. A gitterbox fogadó profil kivitele horganyzott. A gitterbox fogadó utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerbe.

emelt-kereszttarto

Emelt kereszttartó

Tábla lemezek tárolásánál jó megoldást jelent az emelt kereszttartó. Ez a kiegészítő elem biztosítja, hogy a tárolt terméket targoncával be lehessen tárolni adott tárhelyre

Emelt kereszttartó

Tábla lemezek tárolásánál jó megoldást jelent az emelt kereszttartó. Ez a kiegészítő elem biztosítja, hogy a tárolt terméket targoncával be lehessen rakodni tárolni adott tárhelyre. Az emelt kereszttartó magassága 70 mm vagy 135 mm is lehet. Az emelt kereszttartó utólag is telepíthető az általunk szerelt raklapos polcrendszerbe.

ikresito-elem

Ikresítő elem

Az iker sorok párhuzamos futását és az iker sorok egymástól való távolságát meghatározó fizikai elem. Kivitele két darab tartóprofil vagy távtartó lemez is lehet.

Ikresítő elem

Az iker sorok párhuzamos futását és az iker sorok egymástól való távolságát meghatározó fizikai elem. Kivitele két darab tartóprofil vagy távtartó lemez is lehet.